ad 1) o jakie lokale różne niż mieszkalne chodzi. Ponieważ z niemieszkalnych jest garaż (który jest rozliczany oddzielnie), lokale usługowe A B C D (które nie wiem jak są rozliczane ale pewnie tak samo jak i inne), no i biurowiec (który też nie wiem jak jest rozliczany). Jakie koszty utrzymania nieruchomości miałyby być liczone wg wyższych stawek?
ad 2) słuszna uwaga, proponowałbym aby dodatkowo podać, jaka była wysokość zaliczki z metra kwadratowego za poszczególne utrzymania nieruchomości wspólnej i konserwacji, a jaki był rzeczywisty koszt z metra.
ad 3) i 4) należy odróżnić dwie rzeczy: a) zobowiązania i należności wspólnoty za dany rok np. należności od mieszkańców z tytułu zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej, wystawione wspólnocie faktury za usługi b) rzeczywiste wpływy i wypłaty z kasy wspólnoty.
Nas interesują w zasadzie należności i zobowiązania za rok 2009. saldo na koncie jest co dzień inne. Sprawozdanie niestety tego nie rozróżnia wyraźnie. Nie wiem czy wymienione przychody to przychody kasowe - czyli tyle ile fizycznie wpłacono w 2009 r. czy też przychody memoriałowe czyli tyle ile się należało z zaliczek mieszkańców. Przypuszczam, że to drugie.
Zarząd podał w sprawozdaniu należności wspólnoty (rozumiem że niezapłacone przez właścicieli zaliczki) z tytułu opłat właścicieli w wysokości 74.251,32 zł z tym że nie wiem czy jest to na 31 grudnia 2009 czy też na 29 stycznia 2010 r. czyli na dzień sporządzenia sprawozdania. Ta informacja i tak nam niczego w zasadzie nie daje bo na dzień dzisiejszy być może wszyscy już zapłacili albo w ogóle przestali płacić i należność się zwiększyła.
Istotniejszą informacją moim zdaniem byłoby podanie czy są mieszkańcy którzy zalegają z płatnościami za okresy dłuższe niż dwa- trzy miesiące i czy są naliczane odsetki od opóźnień oraz czy są jakieś postępowania sądowe oraz być może egzekucje komornicze.
Natomiast jeżeli nasze zaliczki za rok 2009 na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną nie pokryły wszystkich zobowiązań wspólnoty to i tak je trzeba będzie pokryć poprzez dopłaty proporcjonalnie do udziału. Przede wszystkim trzeba pokryć niedobór z nadwyżki z roku 2008. Potem można resztę pokryć jednorazową dopłatą, o której mówi uchwała nr 3. Poza tym jeżeli ktoś ma zwroty za media to może pokryć fizycznie tą dopłatę z tej nadwyżki.
Aha, niedobór nie ma nic wspólnego z tym czy ktoś nie zapłacił czy nie. Jak wyżej wskazałem niedobór ten wynika z tego że uchwaliliśmy za niskie zaliczki (albo, w zależności od punktu spojrzenia, mieliśmy za wysokie koszty). I tu trzeba analizy kosztów tzn. za jakie pozycje koszt z metra był wyższy niż zaplanowany i albo podnieść wysokość comiesięcznych zaliczek albo z czegoś zrezygnować (np. wyłączyć windy

Co do szlabanu to rozmawiałem na ten temat z Panem M. Bożkiem. Faktycznie jak napisał Kristoforos, miałby on stać na wysokości 3 klatki. Szlaban za darmo zainstalowałaby firma ochroniarska (o ile nie zmieni zdania). Niestety trzeba by płacić gminie za dzierżawę 21 miejsc parkingowych za szlabanem (nie wiem ile), za drogę nie trzeba by płacić. Myślę, że można by spróbować wydzierżawić na rok i zobaczyć czy to coś zmieni.
pozdrawiam